Trzoda chlewna

Ceny wieprzowiny stanęły w miejscu

 

Europejski rynek wieprzowiny w tym tygodniu stoi w miejscu. Niezmienione ceny można zaobserwować w Niemczech, Belgii, Holandii, Danii, Austrii, Hiszpanii i w Irlandii. Powodem zastoju cen według Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Trzody Chlewnej jest zrównoważenie popytu i podaży mięsa wieprzowego.

czytaj dalej

 
 

Niska rentowność trzody chlewnej

 

Analitycy BGŻ informują, że na rynku trzody chlewnej na koniec 2012 r. w wyniku zwiększonej podaży mięsa wieprzowego na rynku krajowym oraz unijnym ceny skupu notowały tendencje spadkowe.

czytaj dalej

 
 

Kontrowersyjny program odbudowy trzody chlewnej

 

Program odbudowy trzody chlewnej jeszcze nie powstał, ale już wywołuje wiele kontrowersji. Okazuje się, że szacowania rolników i ekspertów są znacznie się różnią. Czy istnieje szansa na kompromis?

czytaj dalej

 
 

Gdzie jest polska wieprzowina?

 

„Polskie mięso będzie w sklepach stopniowo zastępowane niemieckim, duńskim i holenderskim. Resort rolnictwa pracuje nad planem ratunkowym. Ale jego efekty w najlepszym wypadku będą za kilka lat - informuje "Gazeta Wyborcza".

czytaj dalej

 
 

Program odbudowy trzody chlewnej

 

Ministerstwo rolnictwa jeszcze w styczniu ma zatwierdzić program odbudowy trzody chlewnej. Przewiduje on wsparcie finansowe gospodarstw które, będą chciały specjalizować się w produkcji prosiąt. Dotacja wypłacana będzie w ramach PROW 2014-2020.

czytaj dalej

 
 

Hodowcy trzody chlewnej łączcie siły

 

Na konferencji w Puławch (Lubelskie) eksperci ocenili, że hodowcy trzody chlewnej powinni się jednoczyć i tworzyć grupy producenckie, zapobiegając tym samym spadkowi produkcji wieprzowiny w Polsce.

czytaj dalej

 
 

AgroMonitor - Wołowina i Wieprzowina

 

Zgodnie z oczekiwaniami w II kwartale 2012 r. trzoda chlewna drożała. Przeciętna cena była o 3% wyższa niż kwartał wcześniej i ukształtowała się na rekordowym poziomie 5,42 zł/kg, czyli bliżej dolnej granicy prognozowanego przez nas w kwietniu przedziału 5,39-5,67 zł/kg.

czytaj dalej

 
 

Zdrowy jak dzik

 

Naukowcy z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy podjęli się nietypowych badań. Kojarzą odyńce z lochami. Celem doświadczenia jest ocena przydatności mieszańców świni i dzika do chowu w warunkach gospodarstw drobnotowarowych. Niewykluczone, że już wkrótce dzięki wyjątkowemu projektowi, rolnicy będą mogli się zająć produkcją mięsa wysokiej jakości dla wymagających smakoszy – ciemnego, chudego i charakteryzującego się większą ilością białka.

W gospodarstwie rolnym w miejscowości Głębokie (gmina Kruszwica, woj. kujawsko-pomorskie) ruszył projekt naukowy „Przydatność mieszańców wybranych ras świń i dzika do produkcji mięsa wysokiej wartości prozdrowotnej, pozyskiwanego w warunkach gospodarstw drobnotowarowych". W kojcach chlewni pojawiły się już pierwsze efekty krzyżowań – małe świoniodziki – prosięta łudząco podobne do dzików, ale dużo mniej płochliwe i bardziej odporne na niekorzystne czynniki środowiska.

czytaj dalej

 
 
 
 
 
 
Dynamic Metal
 
BiuroRachunkowe
 
Dynamic Metal
 
 
Po ryby
 
 

Nasi partnerzy

 
 

Kontakt

AgroBiznes Park Sp. z o.o.
Kołaczkowo 
ul. Ułańska 9
89-200 Szubin
tel. (52) 513-15-54
tel. (52) 513-15-55

Biuro rachunkowe
tel./fax. (52) 384-59-82

Reklama

Zachęcamy do umieszczenia reklam na portalu.
Publikacja - 1 miesiąc gratis!!!

Prosimy o zapoznanie się z parametrami technicznymi.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!